Hvad enten du er elite-idrætsudøver, dyrker det på hobbyplan eller blot motionist, så er vi typisk aller mest motiverede, hvis vi har et mål at stræbe efter. Det kan være alt fra, at komme i mål på en bestemt tid, gennemføre en ekstra runde eller komme højere op af rangstigen i en turnering. Hvad end ens mål er, så kræver det, at din præstation er optimeret på samtlige parametre, det kan lade sig gøre på. I den forbindelse er et væsentligt omdrejningspunkt for kroppens bevægelse, foden. Når foden har optimale vilkår, kan vi bevæge os frit og på en måde som gør, at vi kan udøve bedre. Derfor kan indlægssåler for mange være et rigtig godt middel, til at lægge de sidste procenter på præstationen.
Hvad er indlægssåler?
Indlægssåler er som navnet antyder en speciel sål, du kan benytte i dine sko. Skoene har typisk en standard sål i sig, når man køber dem, men disse er ofte ikke særligt holdbare og er ikke tilpasset lige præcis din fod. Med specialiserede indlægssåler kan man benytte vores anatomiske viden til at skabe mere eller mindre tryg under et bestemt sted i din fod. Et godt eksempel på dette er den klassiske form få indlægssål som kaldes et ”anti-pronationsindlæg”. Ved sådan et indlæg er der i sålen lagt tryk på, at forhindre såvidt muligt kraftig pronation (foden falder indad). Indlægssåler bruges i mange forskellige sammenhænge, og det er i særdeleshed populært blandt løbere, fodboldspillere og andre der bruger fødderne meget.
Hvordan virker indlægssåler?
Speciallavede indlægssåler kan føles underlige at have på i starten, men det skyldes typisk, at foden skal vende sig til en ny måde at bevæge sig på. Indlægssåler er nemlig forholdsvist rigide, når først de er formet hvilket er en god ting, da sålen ellers ville ændre sig hele tiden i vores dagligdag. Den måde en indlægssål virker på er, at man med dem i skoene går på en lidt anderledes måde. Dette kan være godt, hvis man får smerter ved en bestemt måde at gå på. Hvis du fx er vant til at løbe, men du får smerter i foden hver gang, du gør det, så kan det give god mening at ændre i en periode.
Bør sålerne bruges altid?
Studier tyder på, at det ofte er vigtigt med variation for foden, når noget gør ondt. Det betyder, at en indlægssål kan hjælpe dig ud i en ny position med foden, men at du ikke nødvendigvis bør bruge det hele dagen. Typisk vil din fysioterapeut anbefale, at du skiftevis bruger indlægssåler nogle timer i løbet af dagen og dels tager dem ud. På den måde får din fod vænnet sig til forskellige måder at gå og bevæge sig på, og man får dermed ikke overbelastet de samme strukturer.