Første møde?

 

SMARTmødeHVAD KRÆVER DET AT DELTAGE?

Det er ikke svært at være med! Det kræver blot, at du ikke forstyrrer mødet og, at du er i stand til at deltage aktivt i mødet ved enten at lytte eller tage del i samtalen. Således vil det for nogle være nødvendigt at være opmærksom på ikke at møde op i en ukontrolleret rus eller omvendt med for kraftige abstinenssymptomer.

For at deltage i mødet kræves det yderligere, at du er indstillet på at overholde mødets rammer.

  • Mødet er anonymt
  • Mødet omhandler afholdenhed
  • Vi giver ikke uopfordret “gode råd” til hinanden
  • Vi bruger ikke “etiketter” som eksempelvis narkoman eller alkoholiker, da de ikke er brugbare i recoveryprocessen

 

HVAD KAN DU FORVENTE?

Som deltager i et SMART-møde kan du altid forvente at blive set, hørt og forstået. Det betyder, at du kommer til at møde mennesker, som får øje på DIG, dine ønsker og drømme, dine problemer og udfordringer og på hvordan DU har det. Du vil opleve, at andre hører hvad du siger og sætter sig ind i netop din situation selvom den måske er forvirrende og kaotisk og du selv har svært ved at finde hoved og hale i den. Du vil mærke, at andre forstår dig og de valg du har truffet på din vej – både de gode, men også de knap så gode, de dårlige, de virkelig dårlige og de helt forfærdelige. Hvis man ikke er vant til det, kan det være en næsten overvældende oplevelse, at blive lagt mærke til også selvom man ikke siger noget, at andre kan høre ens følelser selvom man selv kan have svært ved at mærke dem og at andre kan huske hvad man sagde sidst man sås også selvom man selv har glemt det.

Du kan forvente at høre andres ærlige fortællinger og erfaringer og du kan forvente at kunne fortælle ærligt om dit liv uden at blive dømt.

Derudover kan du forvente at mødets facilitator træder i karakter og guider mødet når det er nødvendigt og sørger for at mødet gør brug af værktøjer og teknikker fra SMART-håndbogen.

 

HVOR MEGET SKAL JEG FORTÆLLE OM MIG SELV?

Du skal ikke fortælle mere om dig selv end du har lyst til. Nogle har brug for at fortælle næsten alt, andre har brug for at være mere private. Det er altid ok at sige, at der er noget man ikke vil svare på eller uddybe.

 

HVORDAN FORLØBER MØDET?

Det er en god idé at komme i god tid til sit første møde. 5-15 minutter er fint. På den måde kan facilitatoren nå at indstille sig på at der er en ny i gruppen og du kan selv nå at blive taget ekstra godt imod af gruppens øvrige deltagere i takt med at de ankommer til mødet. Er uheldet ude og du er for sent på den, så gå ind til mødet alligevel. Det vigtigste er, at du er der.

Mødet går igang ved at facilitatoren byder velkommen og kort forklarer mødets rammer.

Derefter påbegyndes “check-in-runden”. Under check-in runden skiftes gruppens deltagere til at fortælle, hvordan de har det, hvad der er sket siden sidst og om der er noget bestemt de gerne vil vende med gruppen. Hvis der er nye til mødet præsenterer deltagerne også kort sig selv og hvorfor de kommer i gruppen. I check-in runden har hver deltager kun et par minutters taletid. Det er for at sikre, at der er så meget tid som muligt tilbage af mødet til at komme i dybden og til at arbejde med værktøjer. Det kan være, at facilitatoren eller andre stiller nogle uddybende spørgsmål i check-in runden, men det sker også ofte at facilitatoren er nødt til at stoppe en deltager, fordi han/hun har brugt sin check-in tid. Det skal man ikke være ked af – facilitatoren sørger for at vende tilbage til emnet senere.

Når alle er checket ind, sættes en dagsorden. Det kan være at der er flere, der har brug for at arbejde med håndtering af trang, én der har brug for en brainstorm for at få gode idéer til at løse et problem og to der har brug for mere taletid til at forklare om nogle svære følelser og få gruppens feedback. Facilitatoren fordeler den resterende tid på de forskellige punkter og så går gruppen igang med arbejdet.

Mødet afsluttes med en check-ud runde. Her tilkendegiver deltagerne hvordan de synes det har været at være til mødet og om der fx. er noget de tager med derfra, som har gjort særligt indtryk.

Hvis man af en eller anden årsag har fået det dårligt, er blevet ked af det eller har fået trang af at være til mødet, så er det vigtigt at man siger det til facilitatoren. Så vil han/hun blive hængende og sørge for at man forlader mødet på en rar og tryg måde.

Mødet varer i alt 1,5 time med mindre andet er annonceret.

 

SÅDAN GENKENDER DU ET SMART RECOVERY-MØDE

Alle SMART Recovery-møder i Danmark er drevet af uddannede facilitatorer, der har gennemført SMART Recovery facilitatoruddannelsen og modtaget et certifikat. De uddannede facilitatorer registrerer deres møde hos SMART Recovery Danmark og herefter offentliggøres mødet på denne hjemmeside under menuen FIND MØDE.