aug 08

Artikel om SMART Familie & Venner. Gladsaxe-Bladet 1. august 2017

Når misbrugeren er tæt på

Det er belastende at være vidne til et nært familiemedlems misbrug. Nu får pårørende mulighed for at indgå i en selvhjælpsgruppe i Bagsværd fra 8. august

Skrevet af Jan Løfberg – 1. august 2017, 08:30:06

Ens egen livskvalitet, evnen til at holde fast i sig selv og sætte grænser for andre samt ens egne egenskaber til at kunne skelne rigtigt fra forkert er under vedvarende pres, når man lever med eller er tæt på en misbruger. Det kan være som ægtefælle, barn eller forælder

I vores behandlingssystem herhjemme er der hjælp at hente for misbrugerne, mens de pårørende ofte står efterladt ”alene tilbage i vejkanten”. Men fra tirsdag 8. august kl. 17 starter en ny selvhjælpsgruppe for pårørende i Bagsværd.

Keld Salinkas, er en af de to tovholdere – facilitatorer – i Bagsværd. Han er uddannet psykoterapeut og virker også som misbrugsbehandler og har gennemgået et facilitatorforløb hos SMART Recovery: – Men jeg ved også, hvad det vil sige at være pårørende. Alle i min familie var alkoholikere, og ingen af dem overlevede det. Jeg kender til de problemstillinger, som de pårørende står i.

– Pårørende glemmer ofte sig selv, fordi de ikke får sat sunde grænser for misbrugeren. Samtidig har de pårørende også stor gavn af at tale med andre, som er i samme situation som dem selv. De kan udveksle erfaringer og støtte hinanden, siger Keld Salinkas.

De første otte deltagere vil indgå i en lukket gruppe, men er der behov for det, så vil de andre kunne komme med i en åben gruppe.
Som deltager i selvhjælpsgruppen vil du få støtte til at lære at kommunikere bedre og mere frugtbart med din pårørende. Du får i gruppen mulighed for i trygge rammer at møde andre, der selv har haft problemet tæt inde på livet.

 

 

 

 

Link til artiklen

Når misbrugeren er tæt på. Gladsaxebladet august 2017

jul 04

Aktuelle aflysninger og ferie

På denne side finder du aktuelle aflysninger. Måske er der ferie, helligdage eller sygdom. Vi ønsker ikke at nogen går forgæves, så på listen nedenfor kan du se om der er ændringer i mødeplanen.

 

Sommerferie: HC. Andersens Boulevard tirsdag 16.30-18.00 holder ferie den 25. juli. Mødet er tilbage igen tirsdag den 1. august

Sommerferie: Østerbro tirsdag 19-20.30 holder ferie i uge 28 og 29. Mødet er tilbage igen tirsdag den 25. juli

Sommerferie: Lyngby søndag 20-21.30 holder ferie i uge 29 og 30. Mødet er tilbage igen søndag den 6. august.

Sommerferie: Lyngby pårørendemøde mandag i ulige uger 16-18.00 holder ferie. Mødet er tilbage igen mandag den 14. august

 

jun 06

Mit første SMART-møde: Det var med himmelvendte øjne

”Vi skal altså lige til et møde i stedet for” sagde min kammerat. Jeg var troppet op til en aftale om at tage ud og spille lidt billard og vise min ven, at det sagtens kan lade sig gøre, clean og ædru, at have det sjovt blandt ”almindelige” mennesker. Selv havde jeg på det tidspunkt ikke rørt rusmidler af nogen art i hen ved 6 år og min frekventering af selvhjælpsgrupper var faldet drastisk (til 0) til fordel for bare at føre en ”normal” tilværelse. Så det var med himmelvendte øjne jeg gik op ad slidte trapper i endnu en opgang pyntet med hjemmelavede malerier overskrevet med livsvise slogans.

På mit første SMART møde, hvor jeg således indfandt mig som gæst med en indre ”lad os få det her overstået så jeg kan smadre dig i pool”- indstilling, blev det dog hurtigt klart for mig at SMARTs program og værktøjer kunne hjælpe mig til at komme til at leve mere i overensstemmelse med mine ønsker for mit liv. For selvom jeg ikke længere tager stoffer, er jeg stadig i besiddelse af mit sind, der i sin tid førte mig ud i tågerne og ellers ikke førte til meget andet.

Siden mit første SMART-møde, har jeg været en hyppig deltager og jeg går altid fra et møde beriget med både andres historier, input og nærvær samt bedre indsigt i mig selv og i, hvad jeg kan gøre for at ændre på de ting i mit liv, jeg ønsker at ændre på.

Gruppedeltager, SMART Recovery

maj 04

Mit første SMART-møde: Hey, fedt du er her!

Det var min misbrugsbehandler i kommunen, der fortalte mig om SMART. Jeg havde fået forskellige gruppeforløb gennem kommunen og var rigtig glad for at komme dér og var også blevet stoffri med stor succes efter mange år med, kokain, amfetamin og hash. Men resten af mit liv fungerede dårligt og det var tydeligt, at jeg ville få det svært uden et støttende netværk af ligesindede.

For mig føltes det usikkert at skulle forlade kommunens trygge rammer og opsøge et ukendt fællesskab. Jeg frygtede, at det var nogle underlige typer, der kom til sådan et møde og tænkte, at det måske ikke lige ville være mig på trods af, at jeg inderst inde håbede at finde mit nye sociale ankerpunkt.

Jeg var super nervøs, da jeg trådte ind af døren, men da en ung fyr straks rejste sig og præsenterede sig som facilitator og sagde ”hey, fedt du er her”, blev jeg vildt glad inden i. Han lignede én, jeg kunne have mødt alle mulige andre steder og være blevet gode venner med. Det var et rigtig godt møde, hvor mennesker delte deres dybe og dyrt købte erfaringer med hinanden. Jeg kom igen ugen efter og kommer stadig i SMART. Det var det rigtige for mig og det har det været nu i 2 et halvt år.

Gruppedeltager, SMART Recovery

feb 27

Socialstyrelsens evaluering af SMART Recovery

SMART Recovery er blevet evalueret af Socialstyrelsen, der fra 2013 til 2016 har givet projektstøtte til afprøvning af SMART Recovery selvhjælpsgrupper i Danmark. Vi er stolte af det flotte resultat og glade for, at der også er fundet evidens for metoden i Danmark.

Publikationen beskriver erfaringerne med metodeafprøvningen af SMART Recovery selvhjælpsgrupper som et efterbehandlingstilbud til borgere, der har været i behandling for stofmisbrug. Udgivelsen præsenterer metodeafprøvningens lovende resultater.

Hent evalueringsrapporten gratis på Socialstyrelsen.dk

maj 30

Fordele-ulempeskema

 

 

Psykolog Bendt Skjold Hansen fortæller om, hvordan SMART-grupperne arbejder med fordele og ulemper ved afhængighed og om, hvordan det kan øge bevidstheden hos den, der ønsker at gøre sig fri af vanedannende adfærd.

 

maj 27

Følg os på Facebook

Har du en Facebook-profil, så find os og “Synes godt om” vores side.

https://www.facebook.com/smartrecoverydk/

Ved at synes godt om SMART Recovery på Facebook, hjælper du med at udbrede kendskabet til SMART. Måske er der én i dit netværk, der uden du ved det slås med afhængighed og har brug for at opdage, at der er gratis og anonym støtte og hjælp at hente blandt ligesindede.

Når du synes godt om vores side, vil dine venner på facebook kunne se det. Mennesker du ikke er venner med, vil ikke kunne se, at du synes godt om siden.

maj 23

Værktøjerne

 

Psykolog Bendt Skjold Hansen fortæller om SMART Recovery’s 4-punktsprogram og om hvorfor netop disse fire punkter er så væsentlige at arbejde ud fra.

maj 03

Tom Horvath byder velkommen til SMART

Præsident for SMART Recovery Tom Horvath byder velkommen til SMART. Han fortæller om SMART’s program og om hvordan SMART er organiseret i USA. Alt sammen på Engelsk.